The Magic of Movement

06.01.2022 - Goed aangepast zijn aan een structureel zieke samenleving is geen maatstaf voor gezondheid – Jiddu Krishnamurti


Vanaf mijn prille kinderjaren was ik gericht op beweging. Altijd aan het ravotten met mijn vriendjes uit de buurt en op school werd ik er uitgepikt als voorbeeld van hoe het niet moest omdat “meneer” niet kon stilzitten. Dat was zo de manier waarop van jongs af aan discipline aangekweekt werd.

Het heeft niet echt gebaat bij mij, want door wat ik in 2013 meemaakte, besef ik nu dat het “niet stilzitten” mij door verschillende moeilijke periodes heeft geloodst. Door de crisis van 2013, want zo kan ik het wel noemen, ben ik me gaan verdiepen in het effect van beweging op onze fysieke en mentale gezondheid en vooral in functie van stress.

The Magic of Movement

Ik leerde hoe wonderlijk ons lichaam reageert op stress en steeds op zoek gaat naar balans. Hoe het steeds probeert zichzelf en ons brein te bevrijden van de druk van normen, constructies, verwachtingen, eisen, verplichtingen,... waarmee we voortdurend geconfronteerd worden.

Dat zelfhelend vermogen van het lichaam is krachtig, maar niet onuitputtelijk. We hebben lang geloofd - en velen doen dat nog steeds – dat we ons fantastisch goed aanpassen aan onze steeds drukker wordende maatschappij. Maar het is een vals gevoel van veiligheid, want we zijn het normaal gaan vinden dat er een pijnstiller op ons bureau staat omdat we regelmatig hoofdpijn hebben, dat we chronische constipatie hebben, last van de knieën, rugpijn, niet zo goed of ronduit slecht slapen. Al die “kleine” ongemakken zijn we “normaal” gaan vinden.

Aan alles zijn grenzen

Maar op zeker moment capituleert ons systeem en dat vertaalt zich in de alsmaar stijgende cijfers van onverklaarbare lichamelijke en geestelijke klachten, burn-out, depressie, immuniteitsziekten enz

Een voedingspatroon van Beweging

De overtuiging dat beweging goed is voor onze gezondheid, wint ondertussen steeds meer terrein en dat is een goede zaak. Maar beweging heeft veel facetten. En hoewel zwemmen, fietsen, lopen, wandelen, fitness, krachttraining, … allemaal goed kunnen zijn, ontbreekt het meestal aan variatie.

Het is belangrijk om niet steeds dezelfde spiergroepen aan te spreken. Dat zorgt namelijk voor onbalans d.w.z. stress in ons lichaam. De manier waarop we bewegen bepaalt hoe ons lichaam gevormd wordt, gezond of ziek. Als we tot op hoge leeftijd willen genieten van een vitaal leven en welzijn, moeten we niet alleen meer, maar ook beter bewegen.

Full Spectrum Bewegingsvoeding

Veel mensen zijn verbaasd en ontsteld wanneer ze zich realiseren hoe gemakkelijk het is om meer te bewegen zonder zich kapot te trainen. En hoe veel beter ze zich zijn gaan voelen door kleine aanpassingen gedurende de dag, waardoor ze het volledige spectrum van bewegingsvoeding krijgen.

Net als bij voedsel is er bij beweging sprake van micro- en macronutriënten die uitgebalanceerd dienen te worden en de resultaten van een oefenprogramma hangen o.a. af van de onderlinge verhouding van alle bewegingen. Net zoals een eenzijdig dieet met bijvoorbeeld overwegend suikers een negatief effect heeft op de gezondheid, kan het repetitief trainen van geïsoleerde spiergroepen voor problemen zorgen.

En dat is wat we meestal doen wanneer we sporten. Dat doen we ook wanneer we aan de computer zitten. Slechts een minimum aan spieren wordt hierbij aan het werk gezet, terwijl de rest langzaam maar zeker afsterft. If you don’t use it, you lose it.

Zelf dank ik, zonder overdrijven, mijn leven aan Full Spectrum bewegingen. Ik heb aan den lijve het magische effect op mijn lichaam én mijn brein mogen ervaren.

Vandaar ook de slogan van itsyourmove: The Magic of Movement!

itsyourmove geeft om jouw lichamelijk en mentaal welzijn.
Maak een afspraak