Waarom Beweging ook bij Stress- en angstproblemen zo belangrijk is
06.01.2022 - Lichamelijke uitingen zijn dikwijls waarschuwingssignalen vanuit ons onderbewuste om ons te laten weten dat er iets moet veranderen.
Zo veel mensen die gebukt gaan onder de gevolgen van stress. Zo veel mensen die op zoek zijn naar een oplossing. Ze gaan te rade bij hun huisarts en krijgen dan dikwijls één of ander label opgeplakt. Ze krijgen te horen: jij bent depressief, hebt een angststoornis of een burn-out waardoor ze zich onbewust gaan vereenzelvigen met dit label en hun symptomen verergeren. Ook hier geldt deze quote van Napoleon Hill :
“Your mind will always believe everything you tell it.”
Of ze krijgen te horen dat ze ‘een stofje’ missen in hun hersenen. In vele gevallen worden dan antidepressiva voorgeschreven. Heel soms misschien nodig, maar meestal niet echt een goed idee. Een biochemicus gespecialiseerd in de hersenen, waar ik ooit te rade ging, vergeleek het met het slijpen van een diamant met een drilboor. En over de impact dat die drilboor heeft op je leven, kan ik uit ervaring meespreken. Ik vertel erover in Hoe een zonnige dag in juli het begin werd van een lange donkere periode.
Lichamelijke symptomen als waarschuwing
Lichamelijke uitingen zijn dikwijls waarschuwingssignalen vanuit ons onderbewuste om ons te laten weten dat er iets moet veranderen. Helaas zijn we het verleerd hiernaar te luisteren. We gaan op zoek naar mechanische en meetbare oorzaken. Maar geen enkele medische test onthult waarom we ons zo beroerd voelen.
Van spanning tot chronische stress
Wat er eigenlijk gebeurt is dat je tegen je waarden en mogelijkheden in leeft. Dat geeft na verloop van tijd chronische stress. En dan komt het moment dat ons lichaam zegt “nu is het genoeg geweest!”. Door altijd maar door te gaan en de waarschuwingssignalen van ons lichaam te negeren, beslist ons lichaam uiteindelijk voor ons. Dat heeft niets met zwak of sterk te maken. Het is een doodnormale natuurwet om stress te neutraliseren en heeft alles te maken met de verdedigingsreflex die we de “vecht/vlucht-/bevriesreactie" noemen en die zich manifesteert in dreigende situaties. Ons systeem wordt dan in een verhoogde staat van paraatheid gebracht om te kunnen vechten, vluchten of bevriezen (overarousal). Maar anders dan bij acuut gevaar waarbij de lichamelijke effecten verdwijnen wanneer het gevaar geweken is, zorgt chronische stress ervoor dat ons lichaam deze activatie gaat vasthouden.
Dieren gaan er beter mee om
We zijn niet anders dan andere dieren die stress letterlijk van zich afschudden om hun systeem te resetten. Maar als mens doe je dat toch niet! Jammer, want wanneer de reset te lang uitblijft, gaat het lichaam daar zelf proberen voor te zorgen door bijvoorbeeld te beginnen trillen, door voor overmatige urinedrang of diarree te zorgen enz.
Het dringt niet meer tot ons door
Een ander interessant aspect bij overarousal is dat de cognitieve functie van het brein al dan niet gedeeltelijk geblokkeerd wordt. Bij een paniekaanval is er sprake van een volledige uitschakeling van het cognitief brein. Dat is ook de reden waarom de meeste therapieën bij stress, angst, paniek, burn-out … in begin weinig of geen effect hebben. Het brein is niet in staat om al die goedbedoelde raadgevingen en adviezen te verwerken.
Gericht bewegen is de snelste uitweg
Daarom is het zo belangrijk om stressklachten zowel preventief, maar zeker ook curatief, in eerste instantie te behandelen via beweging, waarvan de intensiteit afhangt van persoon tot persoon.
Op je eentje is het erg moeilijk
Een professionele beweegcoach maakt een plan op maat van de coachee, zodat diens lichaam stapsgewijs en volgens de mogelijkheden van het moment, de stress kan afschudden en terugkeren naar een normale toestand van rust en gezonde energie.